single

8 zdrowych produktów, które zmniejszają głód

8 zdrowych produktów, które zmniejszają głód

Pomysły na urodę Dieta i odżywianie

Nie wiem jak Ty, ale ja robię się głodna na samo wspomnienie słowa "dieta". A im bardziej się ograniczam, tym większy mam apetyt. W rzeczywistości nie chodzi nawet o uczucie głodu, ale o słodycz zakazanego owocu. Prawda? Co jednak zrobić, gdy apetyt staje się nadmierny i grozi zrujnowaniem sylwetki? Mamy cudowne pokarmy, które pomogą Ci szybko się nasycić i zwalczyć hormony, które sprawiają, że jesteś głodny.


Najpierw przyjrzyjmy się temu, co dzieje się w Twoim ciele. Istnieje podstępny hormon zwany greliną, hormon peptydowy odpowiedzialny za uczucie głodu. Gdy organizm jest zdrowy, poziom greliny jest normalny, ale z powodu braku równowagi hormonalnej jesteśmy zawsze głodni, nawet gdy jesteśmy najedzeni. Grelina jest produkowana, gdy żołądek jest pusty (lub gdy mózgowi wydaje się, że żołądek jest pusty). Kiedy organizm dostaje jedzenie, zaczyna produkować leptynę, hormon odpowiedzialny za zmniejszenie apetytu. Wniosek: potrzebujemy pokarmów, które zahamują produkcję greliny i przyspieszą powstawanie leptyny. Rozważmy kilka takich pokarmów?

1. Jajka

Badania pokazują, że jedzenie jajek na śniadanie obniża poziom greliny. Żółtka jaj zawierają również chlor, który odgrywa ważną rolę w metabolizmie tłuszczów. Oczywiście lepiej jest wybierać proste dania z jajkami: jajka na twardo, jajecznicę i jajecznicę bez dodatków.


2. Jabłka

Jabłka są wiernymi towarzyszami zdrowia. Nie tylko chronią nasze zęby przed dentystami, ale także wzmacniają nasze serca, zwalczają procesy zapalne w organizmie i pomagają nam schudnąć. Nie ograniczaj się do zasady jednego jabłka dziennie, jeśli chcesz odejść od lekarzy. Jabłka są bogate w błonnik, dlatego tak ważne jest, aby wprowadzić je do swojej diety, jeśli chcesz pozbyć się nadwagi. Wiele osób zaleca preferowanie czerwonych odmian jabłek. Nie lubisz podjadać jabłek? W takim razie przygotuj z nich koktajle na odchudzanie.


3. Płatki ow

siane Badanie opublikowane w Journal of the American College of Nutritionists wykazało, że płatki owsiane są bardziej sycące niż popularne płatki śniadaniowe. To dlatego, że płatki owsiane zawierają nierozpuszczalny błonnik, który sprawia, że szybciej czujesz się syty.


4. Ziemniaki

Jednym z najlepszych pokarmów dla osób odchudzających się są gotowane ziemniaki bez żadnych dodatków. Jeszcze lepiej jest jeść je na zimno zamiast na gorąco. W procesie chłodzenia skrobia zawarta w bulwach stanie się odporna, stając się odporną na proces trawienia. Jedzenie zimnych ziemniaków sprawi, że będziemy bardziej głodni niż zjedzenie takiej samej ilości gorących ziemniaków.


5. Halibut

Mmmm, moje usta podlewają się na wzmiankę o tej pysznej rybie. Naukowcy twierdzą, że ryby są jednym z najlepszych pokarmów dla osób dbających o sylwetkę. W rzeczywistości ryby są bogate w kwasy omega-3, które pomagają mózgowi szybko reagować na sygnały z leptyny, hormonu sytości. Pod tym względem szczególnie dobry jest halibut, który jest bogaty nie tylko w białko, ale także w tryptofan. Tryptofan pomaga w produkcji seratoniny, która jest również odpowiedzialna za tłumienie głodu.


6. Karczochy

Wiele warzyw pomaga szybko się nasycić, ale jednocześnie mogą być apetyczne. Rozważ pokarmy bogate w błonnik. Na przykład karczochy mają dwa razy więcej błonnika niż jarmuż, popularna odmiana kapusty, która jest często dodawana do różnych sałatek.


7. Ostrygi

Muszę być szczery: nie jadłem ostryg i nie zamierzam ich próbować. Nie mam apetytu na ten blady szlam w szarych muszlach. Br... Jeśli jesteś fanem takich przysmaków, mam dla Ciebie dobrą wiadomość: ostrygi to dobre danie do walki z otyłością. Nauka mówi nam, że te skorupiaki są bogate w cynk, który pomaga leptynie kontrolować głód. Badania wykazały, że osoby otyłe mają znacznie niższy poziom cynku niż osoby szczupłe. Więc nie odmawiaj sobie przyjemności jedzenia świeżych ostryg, jeśli masz taką okazję. Ale ja się powstrzymam. :-)


8. Herbata Ro

oibos Rooibos lub rooibos to czerwona herbata z liści drzewa Aspalatus, które rośnie w Afryce. Rooibos powoli, ale zdecydowanie zyskuje popularność na poziomie mate, dzięki swoim licznym właściwościom. Oprócz innych zalet, napój tonizujący zawiera flawonoid zwany aspalatyną. Naukowcy twierdzą, że hamuje on produkcję hormonów stresu, które aktywują głód.



Poznaj pułapki codziennych zakupów i uniknij 15 typowych błędów popełnianych podczas zakupów. Chcesz schudnąć bez odmawiania sobie przyjemności? Nie przegaptych przepisów na niskokaloryczne desery. Schudnij w prosty i smaczny sposób!
Omów artykuł Powiedz znajomym: Subskrybuj magazyn
  • Przeczytaj także
  • Komentarze są wyłączone