single

Pięć pomysłów na wykorzystanie marchewki — przepisy na przekąski i dania

Marchewka to jedno z najzdrowszych warzyw, a przy tym smaczny produkt, który można wykorzystać do przyrządzenia wielu przekąsek i dań. Masz w kuchni zapas marchewki i zastanawiasz się, co możesz z niej zrobić? Sprawdź nasze pomysły na marchewkowe przysmaki!

Surówka z marchewki

Surówka z marchwi to idealny pomysł na zdrowy dodatek do obiadu. Aby ją przygotować, wystarczy zetrzeć dwie duże marchwie na tarce o grubych oczkach, skropić delikatnie cytryną i oliwą z oliwek, a następnie doprawić solą. Ciekawym pomysłem na marchewkową surówkę jest także dodanie do startej marchewki odrobiny jogurtu, wyciśniętego czosnku, soli i pieprzu. Voilà! Surówka z marchewki jak z restauracji gotowa! 

Ryż z marchewką 

Doskonałym pomysłem na dodatek do obiadu będzie też ryż z marchewką. W tym celu posiekaj drobno ząbek czosnku i zetrzyj marchewkę na grubych oczkach. Czosnek podsmaż na maśle, następnie dodaj marchew i dopraw całość solą. Gdy marchewka zmięknie i zmieni kolor na bardziej złocisty do całości, dodaj ugotowany ryż i smaż go jeszcze przez chwilę. Smak tego prostego dania z pewnością Cię zaskoczy!

Zupa krem z marchewki i soczewicy

Na obiad przygotować też możesz pyszną, pożywną i sycącą marchewkową zupę krem. W pierwszej kolejności ugotuj bulion warzywny. Na dnie garnka zeszklij posiekaną cebulkę i kawałki marchewki. Zalej wszystko bulionem, a następnie dodaj soczewicę (najlepiej czerwoną). Gotuj tak długo, aż wszystkie składniki zmiękną. Całość zblenduj, aby uzyskać kremową konsystencję. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z odrobiną śmietanki i prażonymi pestkami dyni. 

Ciasto marchewkowe 

Marchewkę można też wykorzystać do przygotowania pysznego fit ciasta. Do jego przygotowania będą potrzebne Ci: mąka, olej, jajka, cukier, mus jabłkowy, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, ekstrakt z wanilii, cynamon, sól, imbir, gałka muszkatołowa, masło, serek mascarpone i marchewki.

Sok z marchewki 

A może masz ochotę na niezwykle zdrowy sok marchwiowy? Podgotuj marchew w wodzie, a gdy zmięknie zblenduj ją blenderem. Aby uzyskać bardziej ciekawy smak, do marchewki możesz dodać też inne warzywa lub owoce, zwłaszcza jabłka, banany, brzoskwinie lub maliny. Tak przygotowany naturalny sok może stać w lodówce nawet przez kilka dni, pełniąc rolę pysznej przekąski. 

 

Sałatka z marchewki z oliwą i pestkami słonecznika, podana na białym talerzu