single

Daikon - nowy superbohater naszych wiosennych sałatek

Daikon - nowy superbohater naszych wiosennych sałatek

Pomysły na urodę /... Dieta i żywienie Wiosenne menu wymaga lekkości, ale jak zachować prawo do pysznego, nie tylko zdrowego jedzenia? Polecamy zapoznać się z gościem z tajemniczej Azji, który zdążył już zadomowić się w oknach naszych supermarketów, marketów, a nawet na grządkach postępowych domowych ogrodników-amatorów.



Warzywo korzeniowe o egzotycznej, a nawet nieco filmowej nazwie "daikon" pochodzi z Japonii, ale jest rodzeństwem rosyjskiej rzodkwi - często nazywa się ją "słodką rzodkiewką". Chociaż owoc składa się w 95% z wody, ma niezapomniany przyjemny słodki smak i, w przeciwieństwie do rzodkiewki, nie zawiera oleju gorczycowego. Ale 100 gramów daikonu zawiera 34% dziennej normy witaminy C, co oznacza, że daikon jest produktem dobrym dla skóry. Poza tym daikon ma tylko 21 kilokalorii, co zasłużenie zalicza ten produkt do rodziny dietetycznych.



Japończycy jedzą daikon codziennie i sadzą go w takich ilościach, że zajmuje on największy obszar zasiewów spośród wszystkich upraw warzywnych w Kraju Wschodzącego Słońca. Ponadto daikon jest niezwykle popularny w Korei, Tajlandii, Chinach, a nawet w Indiach. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta: ta "słodka rzodkiewka" jest bezpretensjonalna dla rolników, przyjemna w smaku i niedroga. A co najważniejsze - z daikonem można przygotować wiele potraw!

Sałatkowy nastrój

Mówi się, że prawdziwa kobieta potrafi zrobić trzy rzeczy z niczego: kapelusz, sałatkę i skandal. Teraz interesuje nas sałatka, a jeśli masz w kuchni ogórek, sezam, daikon i olej roślinny, to sałatka będzie gotowa w pięć minut!



Daikon harmonijnie łączy się w sałatkach z marchewką, kapustą, kolendrą, grzybami shiitake lub zwykłymi grzybami, jabłkami, gruszkami, żurawiną, melonem, orzeszkami ziemnymi i nerkowcami.


Smakosze docenią przepisy na mieszane daikon z tartym parmezanem, kalmarami lub ośmiornicami, a także nowatorskie boules z łososiem, kurczakiem lub pieczoną wołowiną.

Jeśli masz ochotę na bardziej zdecydowany przepis z dawnych dobrych czasów, przygotuj sałatkę o nazwie "Uzbekistan".

Wspólne gotowanie

Mieszkańcy kraju, po którym przepis nosi nazwę, mogą do tej pory nie wiedzieć o istnieniu tego dania, ale w latach 50. ubiegłego wieku na znak przyjaźni radziecki przemysł gastronomiczny wprowadził bardzo apetyczną, obfitą, ale lekką i samowystarczalną sałatkę o słonecznej nazwie "Uzbekistan", która stała się ulubioną rosyjską ucztą świąteczną.

Spróbuj i Ty stworzyć to proste kulinarne arcydzieło w swojej domowej kuchni.



Do przygotowania sałatki potrzebujemy tylko trzech produktów, oleju słonecznikowego, jogurtu i przypraw. Na stole w kuchni musi być: 500 gramów wołowiny, 300 gramów daikon, 100 gramów cebuli i olej słonecznikowy do smażenia. Przyprawy to sól, ziarna pieprzu i liść laurowy. Klasyczny przepis na "Uzbekistan" zawiera majonez, ale żyjemy w nowych czasach i możemy sobie pozwolić na zastąpienie sosu sałatkowego zdrowszym jogurtem lub kwaśną śmietaną.

Tak więc gotujemy wołowinę przez godzinę lub półtorej godziny w lekko osolonej wodzie z liściem laurowym i szczypiorkiem, zdejmujemy z ognia i czekamy aż ostygnie. W międzyczasie, posiekaj obraną cebulę w cienkie półpierścienie i smaż na oleju słonecznikowym przez 5-10 minut na małym ogniu, aż stanie się złotobrązowa. Następnie zetrzeć obraną daikon na drobnej tarce. Schłodzoną wołowinę kroimy w cienkie, długie paski i łączymy wszystkie składniki w salaterce: ugotowane mięso, podsmażoną cebulę i świeżo starty daikon. Polewamy jogurtem-kwaśną śmietaną-majonezem (wybieramy smak) i dekorujemy kolendrą, cienkimi plasterkami czerwonej papryczki chili lub ulubionymi przyprawami.



Sałatka "Uzbekistan" jest gotowa. Bon appetit!

Gorące hity

Specjalnie dla tych, którzy chcą spróbować daikonu w gorących daniach informujemy - czeka na Was wiele smacznych niespodzianek. Zacznijmy od ciepłej sałatki: wykwintne połączenie pieczonej jagnięciny, daikonu, papryki i kolendry w kremowym sosie z pewnością stanie się rodzinnym przepisem dla wielu. Spróbujcie również placków z daikonu, marchewki i kapusty - prawdziwa uczta!



Faszerowany udon i ramen z mięsem lub owocami morza będzie smakował jeszcze lepiej z garścią posiekanych paluszków daikon.



Przy okazji

, daikon jest nieodzownym składnikiem rolek i sushi: futomaki, nigiri, gunkana, springrolls, a nawet tempurarolls składają się tradycyjnie z co najmniej jednej piątej chrupiących plastrów daikonu.



Jeśli nie jesteś profesjonalistą w dziedzinie sushi, przygotuj w domu bardzo elementarną rolkę: pokrój daikon na cienkie, szerokie plastry i użyj ich jako skorupy, jak naleśnika. Nadzienie może być dowolne - stwórz zestaw konstrukcyjny ulubionych wzorów smakowych i podziel się swoimi kulinarnymi kreacjami z bliskimi.


Dwa w jednym: smacznie i zdrowo

W daikon nie ma w ogóle tłuszczu. Tylko węglowodany i białko. A przy okazji, podczas wiosennego niedoboru, w cudowny, naturalny sposób enzymy daikonu zaczynają się aktywować i wzbogacać nasz organizm o niezbędne mikroelementy. Dodając do tego wszystkiego fakt, że daikon zawiera błonnik, który skutecznie walczy z nadwagą, można śmiało nazwać go superfood. Co ciekawe, podczas dojrzewania w ziemi daikon jest tak sprytny, że kategorycznie nie wchłania azotanów.



Jeśli wprowadzisz ten produkt do swojej diety, możesz być pewien, że zadba on o regularne oczyszczanie wątroby i jelit, a w przypadku kaca danie z daikonu złagodzi ból głowy i problemy żołądkowe.
Klasyczny daikon wygląda jak duża biała marchew o długości około pół metra i wadze ponad 600 gramów

.

Nie bez powodu japońska nazwa produktu tłumaczy się jako "duży korzeń". Hodowcy tworzą jednak coraz to nowe odmiany, a najpiękniejszą z nich jest okrągła, przypominająca rzepę daikon z jaskraworóżowym rdzeniem odmiana o nazwie "Misato". Trzeba przyznać, że tak nietypowy owoc bardzo ładnie wygląda podany w sałatkach i przekąskach.



Tak więc, mimo że nazwa daikon współbrzmi ze smokiem, nie ma nic strasznego ani niebezpiecznego w tym cudownym pożywieniu, a jedynie korzyści zdrowotne i radość dla kubków smakowych.

Odkryj w domu nieznane oblicza kuchni panazjatyckiej i rozpocznij wiosenny sezon sałatkowy z daikon - nowym superfood dostępnym dla każdego!
Autor: Diana Mickiewicz Contributed by: autogear.ru Omów artykuł
  • SlimmingNewsTell
friends: Subskrybuj:
  • Czytaj także
  • Komentarze